Панове! Я вже два рази зіткнувся з таким питанням, що експедитори вимагають відкривати ТІР за мій кошт. Я вже мав у цьому році 2 варіанти, що водій платив за відкриття ТІР сам, але відапваіник(експедитор) без всяких там заморочок, попередньо повідомляв мене, що ці кошти повернуться. Так і вийшло, тобто жодних проблем. Ось вчора ТОВ "Юніт Транс Груп" (Черкаси) видало мені, після того, як автомобіль завантажився, що оплата відкриття ТІР входить в вартість фрахту. А вартісь відкриття ТІР у Польщі приблизно 40 Євро 150 злотих).
Наскільки мені відомо та і існує певна практика, що оформленням всіх документів займається вантажовідправник, а я, перевізник, тільки надаю для цієї операції відповідні документи (ЦМР або ТІР). Я так зрозумів, що це нова "мулька" експедиторів таким чином збільшувати свій заробіток. Хто має які думки? Може знаєте правову базу відносно цього питання. Одна голова добре, багато голів - це колгосп. Дякую за увагу.
Как ехать - TIR или CMR - выбирает получатель груза, по идее ему и платить. Законодательной базы на этот счёт нет. Всё нужно оговаривать при подписании заявки. А про "мульки" Вы правы - у некоторых экспедиций это стиль работы. Чёто напишут мелкими буквами или не напишут вообще, а потом выставляют это как за положняк. Мне как-то рассказывали, что и оплата ЕХ, и штампы на границе входят в стоимость фрахта. Так что нужно не стесняться и всё-всё-всё оговаривать, особенно сейчас, когда ставки попадали и каждый ищет где бы съэкономить ( к сожалению не всегда честно).