08.07.2024

Хорватія приєдналася до митної угоди між країнами Балтії, Польщею та Фінляндією

Митна влада Хорватії приєдналася до митної угоди між п'ятьма державами-членами ЄС - Литвою, Латвією, Естонією, Польщею та Фінляндією - щодо застосування єдиних заходів контролю за виконанням санкцій проти РФ та РБ.

26 січня цього року керівники митниць Литви, Латвії та Естонії схвалили Угоду про єдині заходи контролю санкцій у регіоні Балтійського моря в Естонії, Латвії та Литві, а 9 травня цього року до неї приєдналися Польща та Фінляндія. 3 липня ця регіональна угода була розширена за рахунок приєднання Хорватії.

Митні органи країн, які підписали угоду, посилять контроль за товарами, на які поширюються заборони та обмеження на експорт, і вживатимуть єдиних заходів, таких як вимога пред'являти митниці документ або інформацію, видану виробником товару, що експортується або реекспортується, так звану декларацію виробника. Митниця також вимагатиме інші документи, що виключають можливість ввезення товарів до РФ або інші способи обходу санкцій.

Якщо особи не надають вищезгадані додаткові документи та інформацію, яка б підтверджувала відсутність ризику обходу санкцій, митні органи п'яти північно-східних країн-членів ЄС не дають дозволу на оформлення представлених товарів. Після укладання угоди аналогічна практика буде застосовуватись і хорватською митницею.

 

Джерело: logist.today