15.07.2024

Як професійному водієві впоратися зі спекою

Професійні водії протягом року стикаються із різними погодними умовами. Взимку їм доводиться боротися з морозом, снігом та ожеледицею, що ускладнює водіння та збільшує ризик аварій. Влітку їм доводиться боротися зі спекою та яскравим сонцем, що може призвести до перегріву та втоми. Погода впливає не лише на комфорт водіння, а й на здоров'я водіїв та інших людей на дорозі. Важливо, щоб водії були готові до різних умов та знали, як із ними боротися. 

У Трудовому кодексі Польщі насамперед наголошується, яка температура є межею втручання роботодавця у безпеку своїх підлеглих. Відповідно до постанови міністра праці та соціальної політики, якщо температура в закритому приміщенні перевищує 25ºС, а на відкритому просторі - 28ºС, виникає обов'язок забезпечити працівників питною водою або іншими напоями, температура яких повинна бути адаптована до умов, що склалися. Однак не існує положення про максимальну температуру, при якій працівник (що не підлягає додатковому захисту, наприклад, неповнолітній або вагітний) має право відмовитися від виконання обов'язків. Трудовий кодекс у розділі про охорону праці містить положення, що дозволяє утримуватись від роботи.

Окремого регулювання щодо цієї професійної групи немає. Водії автобусів, транспортних засобів, що перевозять небезпечні матеріали та транспортних засобів з дозволеною повною масою понад 16 тонн та довжиною понад 12 м, водії тролейбусів та водії трамваїв включені до переліку професій, що потребують особливих психофізичних властивостей. Тому слід пам'ятати, що зміни у самопочутті, які можуть вплинути на якість та характер виконуваної роботи, повинні змусити водія негайно припинити рух. Крім Трудового кодексу та чинних нормативних актів, найважливіше, що слід пам'ятати, — це власна безпека та безпека інших учасників дорожнього руху.

У Польщі немає загального законодавчого положення, яке б вимагало скорочення робочого дня у разі високих температур. Роботодавець повинен адаптувати умови праці до фізичних та розумових можливостей працівників, у тому числі до високих температур. Однак незабаром ситуація може змінитися, оскільки міністр Агнешка Дземянович-Бонк ініціювала підготовку постанов, спрямованих на створення правил роботи за високих температур та забезпечення захисту працівників від впливу тепла.

То як же можна впоратися з такими ситуаціями? Ось кілька практичних порад:

Підтримка необхідної температури у салоні

Кондиціонер – незамінний інструмент у боротьбі зі спекою. Це важливо:
- регулярно обслуговуйте кондиціонер, щоб він працював справно;
- Встановіть оптимальну температуру, не надто низьку, щоб уникнути термічного удару після виходу з автомобіля;
- Використовуйте сонцезахисну шторку на лобовому склі, щоб зменшити нагрівання салону.

Вживання води

Пити багато води важливо:
- завжди варто мати під рукою запас мінеральної води;
- уникайте газованих напоїв та напоїв з кофеїном, які можуть надавати зневоднювальну дію;
- Вживайте фрукти, багаті водою, наприклад, кавунів або апельсинів.

Відповідний одяг

У спеку важливий вибір одягу:
- носіть легкий одяг з натуральних матеріалів, таких як бавовна або льон;
- уникайте темних кольорів, що "притягають" сонце;
- на парковках захищайте голову від сонця, наприклад, одягнувши бейсболку.

Захист від сонця

Захист шкіри та очей є ключовими аспектами:
- Використовуйте креми з УФ-фільтром для захисту шкіри від опіків;
- носіть сонцезахисні окуляри з ультрафіолетовим фільтром.

Регулярні перерви

У спеку перерви ще важливіші:
- плануйте регулярні зупинки у тіні;
- користуєтеся паркуванням з наявністю затінених місць;
- Виходьте з автомобіля під час перерви, щоб освіжитися.

Беручи до уваги реалії професійних водіїв, коли виникає проблема з пошуком місця для паркування, вкрай важливо вжити профілактичних заходів, щоб мінімізувати вплив високих температур на здоров'я та комфорт водія, такі як захист від сонця, регулярне вживання рідини, відповідний контроль одягу та здоров'я.

Фізична активність

Тривале сидіння в салоні вимагає регулярної активності, тому варто:
- Виконувати прості вправи на розтяжку під час зупинок;
- Ходіть на паузі, щоб розім'яти м'язи.

Здорове харчування

Високі температури впливають на обмін речовин, тому:
- уникайте важкої, жирної їжі, яка може обтяжувати організм;
- їжте легку, здорову їжу, багату овочами та фруктами.

Турбота про гігієну

Цей аспект важливий у будь-яку пору року, але в спеку особиста гігієна має вирішальне значення. Рекомендується:
- регулярно мити руки та обличчя;
- Використання вологих серветок для освіження протягом дня.

Впоратися зі спекою та зупинками на вихідні — завдання, яке потребує належної підготовки та дисципліни. Рекомендується випивати три літри рідини на день і встановлювати кондиціонер приблизно на шість-десять градусів нижче за температуру зовнішнього повітря. Охолоджувальні спреї для тіла, обливання передпліч холодною водою або нанесення охолоджуючого гелю на ноги і укладання їх під час перерв забезпечують негайний освіжаючий ефект. При розвантаженні рекомендується використовувати легкий головний убір. Будьте обережні, якщо у вас виникають головні болі, запаморочення, сонливість чи нудота. У таких випадках діє таке правило: негайно зупинитися, піти в тінь, випити рідини та в екстреному випадку викликати лікаря.


Джерело: logist.today