15.01.2024

Залізничні асоціації критикують пропозицію ЄК щодо зміни масо-габаритних параметрів вантажівок

Представники європейських залізничних асоціацій, такі як CER, ERFA, UIC та UIP, розкритикували заходи, запропоновані в контексті перегляду директиви ЄС про вагу та розміри для важких вантажних автомобілів. Про це Логіст.Today дізнався із повідомлення, опублікованого на порталі transportmedia.be.

Асоціацій доручили німецькій консалтинговій фірмі d-fine провести дослідження впливу найважливіших нових заходів, запропонованих Європейською Комісією (ЄК). У результаті жодна із запропонованих заходів не отримала схвалення з боку залізничної спільноти. Йдеться про такі нововведення:
- дозволити транскордонне переміщення еко-комбі між двома державами, які дозволяють їм перебувати на своїй території, в межах обмежень за довжиною та вагою, встановлених суворішою державою, що допускають додаткові 4 тонни повної дозволеної маси для автомобілів з нульовим рівнем викидів;
- фактично дозволити транскордонні перевезення 44 тонн між двома державами, які дозволяють це на своїй території;
- збільшити ММА автотранспортних засобів до та після перевезення при комбінованих перевезеннях неконтейнерних вантажів на 4 тонни (така можливість існує вже при контейнерних перевезеннях);
- Збільшити на 30 см максимальну висоту автотранспортних засобів, що перевозять великогабаритні контейнери.

У дослідженні d-fine каже, що ризик залізничних вантажних перевезень оцінюється в 21%. Автомобільний транспорт стане більш ефективним та дешевим без екологічного зиску (наприклад, використання електричних вантажівок) компенсує негативні наслідки. Стверджується, що ці негативні наслідки обумовлені збільшенням дорожнього руху, а також негативними зовнішніми ефектами більш важких транспортних засобів: за оцінками UIRR, 10 44-тонних вантажівок завдають більшої шкоди дорожній мережі, ніж 15 40-тонних вантажівок.

В асоціаціях впевнені, що заходи щодо підвищення ефективності комбінованих перевезень будуть неефективними, непрактичними і навіть непотрібними. Наведені аргументи включають несумісність довших напівпричепів із залізничним обладнанням, несумісність важчих напівпричепів з перевантажувальним обладнанням і навіть ризик того, що ці важчі транспортні засоби пошкоджуватимуть під'їзні шляхи до інтермодальних терміналів.

При цьому, як зазначає видання, дослідження, представлене d-fine містить помилки. Наприклад, стверджується, що збільшення повної маси електромобілів на 4 тонни (щоб компенсувати вагу акумуляторів) також поширюватиметься на транспортні засоби, які використовують викопне паливо, до 2035 року. Передбачається, що це пов'язано з тим, що єдина поступка, яку пропонує ЄК з цього питання, полягає в тому, що дві держави, які дозволяють перевезення 44 тонн на своїй території, більше не зможуть протистояти транскордонному перевезенню 44 тонн.


Джерело: logist.today