12.08.2024

Звернення асоціацій: Польщі потрібні робочі - давайте підтримаємо легальну стійку трудову імміграцію

Польські бізнес-асоціації звернулися до центральних влад з проханням сприяти відкриттю ринку для масової робочої міграції. 

Одинадцять польських асоціацій написали відкрите листа представникам центральних органів влади, включаючи відповідні міністерства, які беруть участь у реалізації міграційної політики держави, такі як Міністерство внутрішніх справ та адміністрації, Міністерство справ родини, праці та соціальної політики, Міністерство закордонних справ, Міністерство розвитку та технологій, Міністерство фінансів, Міністерство сільського господарства та розвитку сільських районів, Міністерство фінансів, Міністерство охорони здоров'я, Міністерство інфраструктури, щоб вони сприяли відкритому та сприятливому підходу до легальної стійкої робочої імміграції.

У листі йдеться, що протягом багатьох років в Польщі зафіксовано дуже низький (один із найнижчих в ЄС) рівень безробіття. У травні рівень зареєстрованого безробіття склав 5%, найнижчий з листопада минулого року. Все це робить ситуацію на польському ринку праці "безпрецедентно доброю". При цьому рівень професійної активності коливається, але "історично він знаходиться на найвищому рівні за останні двадцять років".

У зверненні говориться, що на відсоток, зокрема, згаданих вище демографічних проблем, які мають структурний характер і не можуть бути вирішені простими і швидкими кроками, ні нинішній, ні майбутній дефіцит пропозиції на ринку праці в значній мірі не буде заповнений поляками. Також будуть зростати не лише потреби бізнесу, а й навантаження на систему соціального забезпечення, охорони здоров'я та інші державні служби. Щоб ефективно вирішити ці протиріччя, організації переконані, що не буде іншого вибору, крім як продовжувати користуватися перевагами легальної робочої імміграції.

Відзначається, що багато іммігрантів вже працюють в Польщі, інтегруючись в суспільство і приносячи дохід державному фінансовому сектору.

Звернення підписали:
- Бізнес-центр Клуб;
- Федерація польських підприємців;
- Конфедерація Левіафан;
- Національна асоціація роботодавців автомобільного транспорту;
- Польська федерація виробників продуктів харчування, Асоціація роботодавців;
- Польська палата управління відходами;
- Асоціація дистриб'юторів та виробників автозапчастин;
- Асоціація виробників цементу;
- Транспортна логістика Польщі;
- Асоціація підприємців та роботодавців;
- Асоціація польських ремесел.

 

Джерело: logist.today